luni, 11 august 2008

CONSILIEREA PSIHOPEDAGOGICA;-O ABORDARE INTEGRATIVA

Consilierea psihopedagogica este un serviciu profesional oferit oamenilor de catre persoane calificate si competente numite consilieri[scolari,educationali,in probleme psihopedagogice.Activitatiile de consiliere psihopedagogica au la baza relatia specifica dintre consilier si client,relatie in cadrul careai consilierul acorda sprijin so indrumare clientului/clientilor pentru a se adapta la diverse solicitari.RElatia de consiliere presupune interactiune pozitiva,respect reciproc si focalizare pe client si probleme acestuia.In activitatiile sale consilierul actioneaza ca profesionist dar si ca om.Consilierea psihopedagogica este un proces de invatare de catre client a unor atitudini si comportamente adecvate si eficiente.Rezultatul activitatiilor de consiliere psihopedagogica il constiute dobandirea de catre client a unor abilitati si moduri procedurale necesare luarii unor decizii optime in situatii diverse de viata.

23 de comentarii:

Anonim spunea...

mereu invatam sa inteleg pe alti,,,,,,,,dar pe noi este cineva sa ne inteleaga??????/

Anonim spunea...

NOrmal ca este depinde de gradul de inteligenta al fiecaruia dintre noi

Anonim spunea...

Da depinde si daca cunoasteai dinainte persoana respectiva si nu esti subiectiv?

femeia practică spunea...

de ce nu mai postezi nimic? Incepusei interesant si.. te-ai oprit. Hai, sterge praful de pe tastatura si mai da-ne cate un sfat , caci presupun ca ai multe de povestit.....

Anonim spunea...

SINDROMUL DE EPUIZARE

Prin ''burnout'' se intelege un sindrom de epuizare emotionala depersonalizare si scadere a satisfactiei profesionale ce poate aparea la indivizi care desfasoara act.profesionale ce impun relationarea intensa cu clientii.Aparatorii acestui concept au gasit cel putin 3 elemente prin care sa-l diferentieze de stresul ocupational.Astfel stresul ocupational apre ori de cate ori sarciniile de munca depasesc resursele adaptive ale angajatilor in timp ce sindromul de de epuizare constituie FAZA FINALA A DEZADAPTARII datorita unui dezechilibru indelungat intre cerinte si resurse.O alta disctintie porneste de la ideea ca stresul nu conduce intotdeauna la atitudini si comportamente negative din partea angajatilor in timp ce ''burnout'' este asociat de fiecrae data cu asemenea trairi negative.

Intre consecintele cele mai importante ale acestui sindrom in planul organizational regasim insatisfactia profesionala manifestat prin renuntare sau neimiplicare atata in munca in sine cat si raporturiile cu organizzatia.


In sfarsit daca stresul afecteaza pe tota lumea sindromul de epuizare apare doar la persoanele care si au inceput cariera intr-un mod foarte entuziast,avand asteptari si obiective ridicate dar neimpilinite ulterior

femeia practică spunea...

Surmenajul ocupational, burn-out-ul, mobbing-ul, agresivitatea toate acestea nu cumva sunt declansate de asteptarile pe care le avem de la o activitate pe care o intreprindem? Ce facem cu cei care nu sunt incadrati in activitati institutionalizate si sufera totusi de stres ocupational. Si aceste asteptari sunt doar unul dintre cauzele care duc la aceste stari, patologice, le-as spune eu...Multe persoane nu sunt compatibile cu activitatea pe care o desfasoara ci o presteaza din constrangere ( de orice natura ar fi ea) ... ce solutii ar fi pentru a nu se ajunge aici??

tudor spunea...

Ca Practician Reflexiv si folosind tehnica reflect-in-action adica ca gandesti in timp ce faci si faci pe baza ce gandesti a tuturor problemelor de psihopedagogie.

Criza este o stare de dezorganizare de disfunctionalitate a personalitati in care se poate afla la un moment dat o persoana nevoita sa se confrunte cu anumite probleme care nu le poate face fata in mod adecvat si care-i ii produc ingrijorare anxietate si stres.

Fieacare om a trecut prin o situatie de criza sau cel putin a fost martor la ea.Elementele unei situatii de criza sunt;

1.aparitia unui eveniment declansator

2.pers. percepe evenimentul ca fiin amenintator si generator de teama

3.reactiile persoanei la eveniment sunt dezorganizate si fara un rezultat concludent

4.persoana incearca sa adopte anumite strategii pentru a face fata situatiei si stresului generat de aceasta si inregistreaza insuccese si sau esecuri.

Eu arat ca situatiile de criza din viata unei persoane au urmatoarele caracteristice esentiale;

1.sunt declansate de evenimente carora persoana nu le poate face fata temporar

2. o situatie de criza are un caracter profund personal si subiectiv

3 durat unei situatii de criza este de regula scurta.Intensitatea stresului scade treptat chiar daca problema in sine nu este rezolvata

4.criza se poate face in 2 moduri;

-adaptativ;persoana invata noi modaliatatii de rezolvare a problemelor

-nonadaptiv;persoana evita situatiile neplacute se protejeaza devine defensiva.

Reactiile oameniilo in situatii de criza;

1 uimirea
2.pericolul
3.confuzia
4.impasul
5.disperarea
6.apatia
7.neajutorarea
8.nerabdarea
9.disconfortul

tudor spunea...

frumos scris spiru dar asculta specialistul;

Fazele procesului de criza;

1.faza de impact-apare concomitent cu sau imediat dupa evenimentul declansator
2.faza de adaptare-persoana in cauza incearca sa fie sa schimbe situatia,fi-e sa-si modifice reactiile fata de evenimentele generatoare de criza
3.sustragerea-persoana simte ca nimic din ceea ce a incercat sau ar incercan-o ajuta sa-si aline suferinta.

Obiectivul fundamental in situatiid e criza il constitue inlocuirea ganduriilor non adaptive cu altele pozitive

Ce-i intervivati trebuie sa recunoasca si sa aceepte a sentimentele pe care le traiesc sunt generate de criza,si sunt parte integranta a derularii crizei si ca este bine sa-si le exprime.

tudor spunea...

Triada; cuplu-casatorie-familie


Explicatii ale triadei;

Prima;-desi atractia si preferinta interpersonala se manifesta ca fenomen psihosocial inca de la varste fragede atractia de ordin erotico-sentimental ocupa o pondere principala la varsta preadolescentei si mai ales a adolescentei.

Acum e mai putin important care din cele 2 dimensiuni[ sexualasi sentimentala] se manifesta mai intai.

Cuplul poate fii definit ca o structura bipolara de tip biopsihosocial bazata pe interdeternimism mutual

Din aceasta perspectiva cuplul poate fii armonie,satisfacator,stabilizator sau dizarmonic,nesatasfacatorsi distorsionant

Partea 2.- Casatoria implica multiple consecinte sociale,afective maorale si juridice care o difertiaza clar de simpla viata de cuplu.

Ca atare casatoria este calea unor prefaceri psihologice ale personalitatii prilejuind '' la vremea amiezii vietii'' metaformozarea dintr-o stare pe care omul e doar unelata naturii sa le instinctuale intr-o alta stare in care numai este unealta ci el insusi rezultat al prefacerii naturii in cultura si a instinctului de spirit.

Ceea ce este f. important de retinut este faptul ca ''NICI CEA MAI REUSITA CASATORIE NU POATE STERGE CU DESAVARSIRE PARATICULARITATIILE INDIVIDUALE''.

Partea.3-familia-reprezinta in orice societate o forma de comunitate umana alcatuita din ce-l putin 2 indivizi uniti prin legaturi de casatorie realizand latura biologica astfel si psihosociala.

';'Un om destept nu comite greseli minore'' Goethe

tudor spunea...

PROMISCUITATEA


Se refera la interactiuni sexuale nediscriminatorii,neinfranate,in afara casatoriei.In societatiile promiscue orice barbat poate fii eligibil pt contactul sexual cu orice femeie nefiind respectate barierele de sange

Relatiile promiscue ascund adesea relatiile amintind de cele de grup de alienati.

Desi pe tot parcursul vietii omul este o fiinta agresiva'' singurul animal care ucide din placere'' dupa Jaspers dispunand de o infinita capacitate de a ura si lupta

Liviu spunea...

PRECAUTII IN ACTIVITATEA DE CONSILIERE PSIHOPEDAGOGICA


Consilierul eficient este acela care;;

-gandeste pozitiv si abordeaza clientul si problemele acestuia in aceasta maniera
-empatizeaza cu clientul
-face evaluarii psiholocice ale clientului in scopul adaptarii demersului de consiliere psihopedagogica la particularitatiile clientului
-incearca sa inteleaga/cunoasca modul cum gandeste,simte si actioneaza clientul
-anticipeaza reactiile clientului la autoconstientizarea si autodezvaluirea ganduriilorsi sentimentelor
-se angajeaza sa sprijine sis a indrume clientul in procesul schimbarii evolutive a acestuia

Liviu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Liviu spunea...

IMPLICATII PSIHOLOGICE ALE ROLULUI JUCAT DE FEMEIE IN PARTENERIATUL MODERN


Continuin argumentatia din titlul de mai sus distingem 3 tipuri de femei;

-Femeile care adopta o orientare''masculina''-prefera ocupatiile barbatiilor manifesta opozitie fata de relatiile erotice si fata de casatorie.

-Femeile care nu refuza rolul lor feminin dar care constientizeaza ca sunt inferioare barbatului- ele isi indeplinesc rorolul mai mult din obligatie si mereu incearca sa schimbe ceva la ele insele sau la ceilalti nerenuntand usor chiar daca intimpina dificultati.

-femeile care nu vor sa-si schimbe rolul- ele isi indepplinesc rolul stiut convinse ca acesta este menirea lor.

Aceste 3 tipuri de femei pot fii raportate la 3 tipuri de personalitate;

-Tipul Izolata
-tipul Agresiva
-tipul Docila,si in continuare despre acestea cu proxima ocazie in detaliu.

Liviu spunea...

-Personalitatea izolata area ca principala trebuintata interioara punerea unei distante emotionale intre ea insasi si ceilalti.Mai exact este vbb de hotararea de a nu se lasa implicata emotional in relatia cu ceilalti,fie ca e vbb de dragoste sau de afaceri.Principiul de baza al acesteia este acela de a nu deveni niciodata atat de atasata de cineva sau ceva incat sa devina dependenta,fapt care ar pereclita izolarea.

-Personalitatea agresiva-simte nevoia sa exceleze sa aiba succes prestigiu indiferent de forma.Pentru ea,iubirea joaca un rol negociabil.Nu in sensul ca nu s-ar indragosti ca nu ar avea o aventura amoroasa sau ca nu s-ar casatori dar ceea ce este ptr ea de prima insemnatate este sa aiba o pereche eminamente avantajoasa,al carei prestigiu social sau avere sa-i poata intari pozitia.

-Personalitatea docila-are nevoie sa fie placuta dorita iubita apreciata necesara importanta ptr ceilalti in special ptr o anumita persoana.Ea are nevoie sa fie ajutata protejata ingrijita calauzita.De aici porneste si tendinta de a se subordona.Stima fata de ea insasi scade in raport cu aprobarea sau dezaprobarea lor,in raport cu afectiunea sau in lipsa lor de afectiune.

Liviu spunea...

CONFLICTUL CONJUGAL
INTRE NORMALITATE SI INDIFERENTA

1.Redefinirea rolurilor masculine si feminine

-la inceputul casatoriei,modul de exercitare a rolurilor conjugale este determinat socio-educational Sotii se raporteaza unii la altii prin prelucrarea modelelor de relationare ale parintilor.Numai ca la un moment dat partenerul,indiferent de ce sex ar fi acesta doreste ca roluriile sa fie construite si nu preluate adaptate la cerintele societatii actuale si nu trecute

Lipsa comunicarii;

Pe de alta parte membrii cuplului vbb mult intre ei dar aproapenu...........comunica.Rareori ne exprimam nelinistiile sau nemultumiriile fata de anumite atitudini ale partenerului dinteama ca am genera certuri care nu si ar avea rostul..Culmea este ca tocmai aceste nemultumirii acumulate creeaza disensiuni grave in timp,acumularea frustrarilor duce la conflicte foarte puternice care pot produce ruptura.

Discrepanta mare intre dorinte si asteptari

-In perioada initiala a relatiei de parteneriat,asteptariile noastre sunt intunecate de entuziasm,de excitare si sau de romantism.Cu cat impartasim ideile la viata de toate zilele,cu atat ies la suprafata ideile divergente despre felul de a iubi si de a fii impreuna

Relatiile tensive cu familia de origine

-Prezenta unor modele diferite de rol conjugal,imixtiunea psihologica,sociala si locativa a parintilor in spatiul interpersonal conjugal al nucleului nou creat creeaza conditii propice unei intercomodari deficitare a sotiilor favorizand de timpuriu fenemenele disfunctionale

Ex viata tinerilor sexuala este influentata negativ de coabitarea cu parintii in acelasi spatiu locativ deoarece tanarul cuplu nu poate avea relatii sexuale cand doreste fapt ce genereaza distanta afectiva intresoti,disensiuni si conflicte si acum in chiere;

In general orice relatie este o suma de compromisuri.
-despre acesta cu alta ocazie.

Liviu spunea...

MANAGEMENTUL STRESULUI


In unele situatii,controlul situatiilor este deficitar,persoana nereusind sa le gestiioneze adecvat in folosul ei astfel incat sa se adapteze neproblematic la solicitari si sa se simta confortabil.
Anxietatea este ''teama fara obiect'',o stare de neliniste insotita de tensiune psihica,agitatie,iritabilitate si simptome somatice specifice.Ea este generata de sentimentul unui pericol difuz,vagprecizat,cu repercusiuni iminente asupra existentei persoanei.

Se va face distinctia intre;-anxietate-stare-si anxietate-trasatura
Anxietatea-stare comporta o serie de caracteristici;
-emotionalitatea negativa[frica,spaima,panica]
-anticipariile pesimiste ale evenimentelor
-slaba capacitate de concentrare si de relaxare
-manifastariile motorii si o anumita hiperactivitate a sistemului nervos vegetativ inclusiv manifestariile psihice de iritabilitate

anxietatea ca trasatura-este vazuta ca fiid dispozitia persoanei de a avea stari fecvente de anxietate accentuata.Ea este asimilata cu anxietatea cronica,intalnita la anumite persoane.

Angoasa este senzatia persoanei de indispozitie profunda,caracterizata prin neliniste extrema si frica irationala,cu manifestari somatice pregnante.Frica irationala acutizata conduce si intensificarea anxietatii.

Fenomen psihosocial complex,stresul decurge din confruntarea persoanei cu sarcini si solicitari percepute si evaluate de acesasta ca fiin dificile si presante si pe care crede ca nu le poate rezolva cu succes.

Starea de stress rezulta interactiunea si confruntarea a 3 elemente;

-factorii generatori de stress
-resursele persoanei de a face fata factoriilor stresori
-reactiile specifiice ale persoanei la stress

Pot constitui factori de stress;
-starea de boala fizica sau psihica
-abuzul fizic,emotional sau sexual
-situatia finaciara precara
-pierderea locului de munca
-probleme familiale[deces,divort]
-violenta in familie
-prietenii
-probleme legate de scoala si institutia care lucreaza
-dezastre naturale
-accidentele
-probleme personale

Resursele personale de a face fata la stress se refera la capacitatiile si abilitatiile persoanei de natura cognitiva emotionala si comportamentala de a reduce diminua factori stresori de a stapani sau accepta si tolera unele situatii care nu pot fii schimbate.

Liviu spunea...

MANAGEMENT STRESULUI ADECVAT AL STRESULUI


Presupune abilitataea persoanei sa-si gestioneze si sa-si controleze emotiile si reactiile in situatii de solicitare intensa si de durata,percepute ca fiind foarte dificil de rezolvat

In esenta managementul stresului adecvat presupune;

a]-informarea oamenilor despre stres[inevitavibilitatea lui,rolul pozitiv si negativ al acestuia]

b]-constientizarea reactiilor de stress

c]-dezvoltarea si intarirea stimei de sine

d]-dobandirea[dezvoltarea unor abilitati si moduri procedurale menite sa-i asigure succesul

e]-suportul social adecvat

f]gestiunea eficienta si managementul timpului

g]dezvoltarea unor obiceiuri de trai sanatos

Uneori strsul adecvat este eficient daca determina dezvoltarea umana optima.Pentru a transforma enegia produsa de stress intr-o sursa de dezvoltare trebuie potentata actiunea unor factoripsihologici precum;

-provocarea persoanei prin solicitari adecvate

-implicarea-angajamentul persoanei de a da curs provocariilor mediului dat


MECANISME DE COPING

Confruntat cu situatii stresante,omul si-a dezvoltat mecanisme specifice prin care sa faca fata stresului.

Mecanismele de preventie si adaptare la stress sunt cunoascute in literatura de specialitate sub numelede coping,si aici adaug eu-coping desemneaza ''orice mecanism de preventie si adaptare la stress orice tranzactie intre subiect si mediu in vederea reducerii intensitatii stresului''.

Mecanismele de coping pot fii grupate in 3 categorii;

-mecanisme comportamentale
-mecanisme cognitive
-mecanisme biochimice

In contexte determinate,aproape orice comportament poate avea rol adaptiv sau profilactic.Incercarea de anihilare a actiunii strsorului prin lupata sau fuga cautarea de sprijin local,abandonarea unor obiceiuri si automatisme ale vietii cotidiene.Esentiala ramane controlarea stresorului,a condiitiilor care actioneaza in directia reducerii stresului

Liviu spunea...

INTELIGENTA EMOTIONALA SI REUSITA IN VIATA
INTELIGENTA EMOTIONALA-O ALTA INTELIGENTA


Reusita si succesul in viata depind nu numai de capacitatiile intelectuale ale persoanei,de nivelulde inteligenta a acesteia ci de capacitatea ei de a-si gestiona emotiile si de a-si canaliza energia in directia obtinerii unor rezultate si performante ridicate sau cel putin,scontate.

Mai mult adeseori persoanele cu o inteligenta academica bine dezvoltata[ un IQ ridicat] se descurca mai putin stralucit in viata decat cele cu un IQ mai scazut dar cu o inteligenta emotionala deosebita.

Capacitatea persoanei de a realiza cunoasterea si stapanirea de sine precum si relationarea neproblematica cu altii reprezinta elementele esentiale ale inteligentei emotionale

Inteligenta emotionala poate fii circumscrisa cu ajutorul urmatoarele constructe;
- constiinta propriilor emotii si sentimente atunci cand acestea o cuprind si de ale denumi adecvat
-autocontrolul trairilor afective
-motivatia persoanala
-empatia
-aptitudiile sociale

Sintetizand putem defini inteligenta emotionala ca fiind capacitatea omului de a constientiza si de a gestiona propriile emotii si sentimente precum si capacitatea de a empatiza si de a se relationa neproblematic cu ceilalti,astfel incat persoana in cauza sa realizeze performante deosebite si sa aiba o viata profesionala,sociala si personala plina de succese si impliniri insotita de satisfactii si bucurii

Liviu spunea...

CONSILIEREA PSIHOPEDAGOGICA IN SITUATII DE CRIZA

Ce este o situatie de criza in viata unei persoane

-Elementele unei situatii de criza sunt;
-aparitia unui eveniment declansator
-persoana percepe evenimentul ca fiin amenintator si generator de teama,anxietate,stress
-reactiile persoanei la eveniment sunt dezorganizate si fara rezultat
-persoana incearca sa adopte unele strategii pentru a face fata situatiei si stresului generat de aceasta si inregistreaza insuccese si chiar esecuri

TIPURI DE CRIZA

-crize determinate de factori biologici
-criza determinate de factori de mediu
-crize intamplatoare generate de cauze imprevizibile

REACTIILE OAMENILOR IN SITUATII CRITICE

-uimirea
-pericolul
-confuzia
-impasul
-disperarea
-apatia
-neajutorarea
-nerabdarea
-disconfortul

FAZELE PROCESULUI DE CRIZA

-Faza de impact
-faza de adaptare
-Sustragerea
-Sustragerea voluntara
-Sustragerea invonluntara

Liviu spunea...

PLANIFICAREA RESURSELOR UMANE

Punctul de plecare in incercarea de a se selecta noi angajatii sau de a repozitiona angajatii in cadrul organizatii consta in evaluarea situatiei prezente a muncii.Acest lucru necesita o intelegere completa a naturii tuturor posturiilor de organizatie precum si o evaluare anivelului performantelor angajatilor.Toate acestea sunt realizate cu ajutorul analizei postului.

ANALIZAREA CONDITIILOR EXTERNE

-factori economici,sociali,politici
-Guvernarea si legislatia
-Populatia si forta de munca
-Piata si competitia
-Situatia tehnonologica

ANALIZA CONDITIILOR INTERNE

-Inventarierea actuala a talentului
-Estimarea dezvoltarii
-Efectele programelor anterioare ce vizeaza resursele umane
-Organizarea si designul muncii
-Planificare si bugete
-Management
-tehnologie si sisteme
-scopuri si obiective

angifgs spunea...

ma bucur ca am descoperit blogul tau,il voi studia in amanunt

Anonim spunea...

Buna! Ati putea trata Sindromul Stockholm, sunt multe dame in situatia asta in propria casatoria, dar remediul....
Deea

Unknown spunea...

Va salut domnule Tudoran.Numele meu este Liviu Udrea si cred ca am fost colegi la Liceul Industrial Nr.6.Daca sinte-ti de acord cu mine astept un raspuns de la dumneavoastra.