luni, 11 august 2008

CONSILIEREA PSIHOPEDAGOGICA SI FORMAREA PERSONALITATII UMANE

11 comentarii:

Anonim spunea...

COMPROMISUL


Fie ca va place sau compromisul este unica solutie pt. problemele conjugale.Secretul compromisuriilor sa natoase e simplu ca al tuturor lucruriilor bune. Fiecare cedeaza in punctele unde poate renunta mai usor.Calculul final se face pe ansamblul relatiei.Serviciu si contraserviciu.Compromis vine din latina si inseamna '' a-si promite reciproc''.Compromisul inseamna ARTA DE A TAIA PRAJITURA IN ASA FEL INCAT AMAN2 SA AIBA IMPRESIA CA AU PRIMIT BUCATA CEA MAI MARE SI MAI BUNA.

Arta vietii consta nu in compromisul in sine ci in capacitatea de a face compromisuri. Chiar daca uneori aceasta poate insemna sa nu gasesti niciunul.

Pt. un compromis este necesar sa avem un partener receptiv si cu atitudine pozitiva.Cautati compromisul intr-o atmosfera destinsa aveti grija ca discutia sa aiba loc pe un ton placut si prietenos.NU provocati pastrati-va calmul si linistiti partenerul manifestati intelegere ptr nevoile sale.


Identificati scopuriile comune.Explicati cum credeti ca va puteti atinge scopuriile.Aflati in ce privinte sunteti deja de acord.In ce masura intelegeti aman2 in ce trebuie sa consiste acest compromis?.Spuneti lamurit ce anume se poate negocia si la ce nu doriti sa renuntati.

tudor spunea...

pot daca vrei sa dezvolt eu acest subiect? anonimule

Anonim spunea...

7 GRESELI CARE POT DISTRUGE UN CUPLU

1.Presupusul

Majoritatea cuplurilor care supravietuiesc vreme indelungata vbb intr-un limbaj ''stenodactilografic'' care te face sa presupui ca stii ce vrea sa spuna partenerul tau;

SOLUTIA;

Na va mai intrerupeti unul pe celalalt.Acordati-va timpul necesar pentru a termina ce aveti de zis.Aveti grija aman2 la modul cum va exprimati


2.Subaperciarea


1.sa iti critici partenerul in fata prietenilor sau si mai rau in fata copiilor este un obicei pe care il deprinzi usor

Solutia

Cand vei ajunge la radacina acestui lucru singura solutie pe care o ai este sa o confrunti adevarata problema care a aparut intre voi

3.Egoismul


daca faci in mod consistent acele lucruri marunte care il irita.


Solutia;


Daca egoismul tau vine de la gandul''De ce ar trebui sa fac asta pentru el?El nu face nimic pt mine.'' atunci e clar aca aveti o problema si trebuie sa stabiliti pt voi ce e important si ce vrei de la accea relatie.


4.Mandria.


Daca esti prea mandru sa recunosti ca ai gresit sau sa-ti ceri iertare nu inseamna ca esti un om cu principii ci unul incapatat

solutia;


Daca spui ca iti pare rau nu inseamna ca esti slab sau ca sunteti speriat,asa ca vbb cu partenerul pt ca acesta sa aiba sansa sa faca lucruriile bine sau sa te ajute


5.Controlul Excesiv


Daca incerci sa-ti controlezi partenerul prin santaj emotional sau prin amenintari ai intrata pe un drum periculos.Daca incerci sa-i dictezi ce prieteni sa si aleaga si cum sa-si petreaca timpul liber vei obtine atentia lui doar pe o perioada limitata si nici un adult nu va suporta aceasta mult timp.


Solutia;



Daca va comportati ca gardianul partenerului dvs veti fii vazuti ca aceia care restrictioneaza libertatea>cu cat libertatea de miscare este mai mare cu atat veti fii aprecialt mai mult.



6.A considera ca partenerul iti apartine


Cu totii consideram ca partenerul ne apartine cateodata dar daca nu spui multumesc pt un act de bunatate inseamna ca esti egoist


Solutia;



Intreabate cum ai vrea tu s ti se multumeasca pt un gest pe care il faci pt partener si asigurate ca faci acelasi lucru.Cuvintele de apreciere sunt combustibilul care face sa functioneze cum trebuie motorul unei casnicii reusite

Liviu spunea...

CASATORIA DESCHISA



casatoria deschisa este un model de convietuire aflat intre concubinaj si familia nucleara.Ea se suprapune peste valoriile si stilul de viata al concubinajului dar in acelasi timp,se asemana cu familia nucleara prin oficializare si structura.Cu alte cuvinte aceasta formula noua incearca sa inlocuiasca o configuratie invechita a stilului de viata,scopul declarat al acestei legaturi este reprezentat de implinirea si satisfactia personala aspecte dificil de masurat dar care constitue singura miza demna de a fii luata i considerare.

compromisuriile sunt astfel intlese ca necesare,manuite cu abilitate pentru salavarea calitatii relatiei si nu a statului de casatorit.

Scopul casatoriei deschise este de a fii tu insuti de a deveni o persoana deschisa,matura flexibila capabila sa-si recunoasca limitele dar increzatoare in fortele proprii.

Liviu spunea...

RELATIILE DE PARTENERIAT IN FAMILIA MODERNA


Partea negativa a ideologiei egalitariste a societatii noastre rezida insa in faptul ca orice diferenta este vazuta ca o sursa de inegalitate,ceea ce ar putea crea impresia ca toate sarciniile,toate rorulrile pot fii indeplinite atat de barbat cat si de femeie.ACEASTA IMPRESIE ESTE TOTAL GRESITA,PENTRU CA EXISTA ANUMITE ELEMENTE DE SPECIFICITATE CARE DIFERENTIAZA CELE 2 SEXE.

Din aceasta persepctiva,o egalitate prin lipsa diferentelor nu este posibila mai ales ca exista si punctul de vedere potrivit caruia orice relatie socialaeste ESETIALMENTE IERARHICA.

Prin urmare egalitatea este posibila cu ajutorul diferentelor printr-o complementaritate a rorurilor,atitudinilor si comportamentelor celor 2 sexe printr-o echilibrare a domeniilor si niveluriilor in care ce-i 2 isi exercita autoritatea si puetrea.

Devalorizarea sentimentelor in relatia de cuplu a provocat importante reasezari in structura de autoritate si putere Ex femeie independentaeconomic isi permite cu o mai mare larghete sa experimenteze relatii diverse in contextul dorintei de a se realiza si aevolua pe plan profesional.LIPSA SENTIMENTULUI IMPLICA PE UNDEVA SI LIPSA DOMINATIEI PENTRU CA EXSTENTA RELATIE FUNCTIONAL-SEXUALE IMPLICA EA INSASI O RENUNTARE LA AUTORITATE SI PUTERE ACCEPTANDU-SE DELIBERAT ECHILIBRUL DECIZIONAL.

Tocmai de aceea in stabilirea structurii de autoritate si putere in cuplu trebuie sa se tina cont de mai multi indicatori care intercorelatii sa defineasca mai exact raporturiile dintre partenerii.

ex revenind la conceptulde ''luare a deciziilor'' numeroase cercetari arata faptul ca luarea deciziilor se doreste a fii egalitara cu exceptia finantelor unde sotiile prefera decizii reciproce in timp ce sotii mai degraba ar desparti zonele de cheltuiala si ar decide unilateral.

Liviu spunea...

SECRETUL UNEI CASNICII FERICITE

1.lasati trecutul in urma
2.Mizati pe Coeziune
3.Pune dragostea pe primul plan si rezerva timp pt.ea
4.Ramaneti indragostitii si dupa ce apar copii
5.Priviti crizele ca pe o sanasa de a reface relatia sa se dezvolte
6.Certati-va fara sa va jigniti
7.Radeti mult impreuna
8.Acceptati slabiciunile celorlanti
9.Mandritiva cu partenerul dvs

Liviu spunea...

7 GRESELI CARE POT DISTRUGE UN CUPLU


1.Presupusul
2.Subaprecierea
3.Egoismul
4.Mandria
5.Lenea
6.Controlul excesiv
7.A considera ca partenerul iti apartine

Ioana Gînju spunea...

..foarte interesant domeniul si tema propusa de dvs. Din pacate, putine bloguri...

Liviu spunea...

CONSILIEREA PRIVIND CARIERA ADULTILOR


-Consilierea adultilor privind cariera din perioada scolarizarii si continua de alungul vietiiDezvoltarea carierei se refera la planificarea si parcurgerea de catre o persoana a unei rute profesionale in acord cu cu propiile ei posibilitatii,capacitati,dorinte pe de o parte si cu cerintele societatii pe alta parte

-Educatia si consilierea privind cariera se realizeaza in institutii specifice;

-unitati si institutii de invatamant si educatie
-centre de educatie si consiliere a adultilor
-centre de dezvoltare comunitara
-companii,firme
-ONG cu atributii in domeniu

Serviciile privind consilierea carierei oferite de aceste institutii sunt multiple astfel''

-furnizarea de informatii utile si credibile persoanelor indecise in ceea ce priveste viitorul lor profesional
-sprijin si indrumare pt a se adpta mai usor la schimbariile economice si dinamica profesiilor
-suport oferit pt explorarea si valorificarea propiilor resurse
-combatrea mentalitatii privind unele profesii considerate degradante
-evaluarea corecta a fiecarei persoane astfel incat aceasta sa-si construiasca o imagine despre sine corecta si o stima de sine realista
-acordarea de sprijin inclusiv emotional somerilor sanu se simta vonivati,frustrati
-educatia antrepenoriala
-insusirea unor metode marketing personal

Pe scurt consilierea carierei adultilor are ca obiectiv fundamental dezvoltarea capacitatii fiecarei persoane de a decide traseul ce trebuie urmat privind evolutia ei socioprofesionala

Liviu spunea...

DE LA FAMILIA COMUNITARA LA FAMILIA SOCIETALA


Omul comunitar se caracterizeaza prin constiinta religioasa sentimente modelate de traditii si obiceiuri si mai ale prin valorizarea familiei

Omul societal se caracterizeaza prin convetionalism sentimente modelate de politica mai ales prin accentuarea idealuriilor individualitatii.

Ce influenta are aceasta trecere de la familia comunitara la cea societala?

Considerabila am spune daca plecam de la faptul ca individul isi alege partenerul de viata fara a mai fii constrans de traditie sau de opinia publica,apoi aceasta trecere se manifesta printr-o comprimare a emotionalitatii si o accentuare a intelectualitatii.

Concluzia ar fii; trecerea la societate este un fenomen general iar omul societal devine un om universal

Pana acum am putea considera ca cele doua paradigme ajung in acelasi punct.Ambele pleaca de la un individ absorbit de traditie familie biserica si ajung la altul caracterizat de independenta si individualism.

Sociologul francez Durkheim a plecat de la premisa ca sursa solidaritatii conjugale sta in diviziunea muncii sexuale.

Cu alte cuvinte trebuie sa existe o delimitare clara intre activitatiile barbatului si cele ale femei acesta delimitare neavand o functie economica si coeziva

Majoritatea cercetatoriilor considera ca atat barbatul cat si femeia au trait inchisi in modele culturale modelel ce au fost perpetuate de a lungul timpului prin streotipie si prejudecata.

Liviu spunea...

RELATIILE DE PARTENERIAT IN FALIMIA MODERNA



Familia moderna de caracterizeaza printr-o accentuata flexibilitate a structurii de autoritate si putere.Numai exista un model unic dominant in care barbatul decide atata in privinta conjugala cat si in relatia parentala

Din aceasta perspectiva o egalitate prin lipsa diferentelor nu este posibila mai ales ca exista si punctul de vedere potrivit caruia orice relatie sociala este esentialmente ierarhica.

Prin urmare egalitatea este posibila cu ajutorul diferentelor printr-o complementaritate a rolurilor atitudinilor,comportamentelor celor 2 sexe printr-o echilibrare a domeniilor si nivelurilor in care ce-i 2 isi exercita autoritatea si puterea.

-factori care au determinat flexibilizarea raporturilor;

-Emanciparea femei bazata in special pe cresterea nivelului de cultura si informare
-independenta economica a femei
- implicarea tot mai accentuata a femei in viata sociala
-devalorizarea sentimentelor in relatia de cuplu.